Speculaas Plank, Stellingmolen, 15 cmSpeculaas is samen met de Stroopwafel het bekendste en populairste Nederlandse koekje. Maar wat...
Speculaas Plank, Windmolen, 7 cmSpeculaas is samen met de Stroopwafel het bekendste en populairste Nederlandse koekje. Maar wat...
Speculaas Plank, Wipmolen, 15 cmSpeculaas is samen met de Stroopwafel het bekendste en populairste Nederlandse koekje. Maar wat...
Speculaas Plank, Poldermolen, 15 cmSpeculaas is samen met de Stroopwafel het bekendste en populairste Nederlandse koekje. Maar wat...
Speculaas Plank, Wipmolen, 24 cmSpeculaas is samen met de Stroopwafel het bekendste en populairste Nederlandse koekje. Maar wat...
Speculaas Plank, Poldermolen, 24 cmSpeculaas is samen met de Stroopwafel het bekendste en populairste Nederlandse koekje. Maar wat...
Speculaas Plank, Vrouw, 25 cmSpeculaas is samen met de Stroopwafel het bekendste en populairste Nederlandse koekje. Maar wat...
Speculaas Plank, Stellingmolen, 24 cmSpeculaas is samen met de Stroopwafel het bekendste en populairste Nederlandse koekje. Maar wat...
Speculaas Plank, Man, 25 cmSpeculaas is samen met de Stroopwafel het bekendste en populairste Nederlandse koekje. Maar wat...
Speculaas Planken, Hollandse Koekplanken

Koekplanken

Alles om de Beroemde Nederlandse Speculaaskoek te Bakken.

Speculaas is samen met de Stroopwafel het bekendste en populairste Nederlandse koekje. Maar wat niet iedereen weet, is dat speculaas een uitvinding is uit de Nederlandse gouden eeuw (17e eeuw). Het koekje heeft een rijke traditie en het recept is door de eeuwen heen geperfectioneerd.

Wat is Speculaas?

Speculaas is een harde cake / koek dat vooral in Nederland en België wordt gegeten. De speculaas krijgt de specifieke smaak door speculaaskruiden toe te voegen. Dit is een mengsel van de volgende kruiden:

  • witte peper
  • kaneel
  • gember
  • kruidnagel
  • kardemom
  • nootmuskaat

De grootste deel van de speculaaskruiden bestaat uit kaneel. Suiker is ook een belangrijk ingrediënt van speculaas. De karakteristieke vormen komen voort uit offers die werden gemaakt door middel van koek. Deze zijn gemaakt met een speculaasplank. De katholieke kerk beeldde hun heiligen af op koekjes, vooral Sint Nicolaas, omdat dit een zeer populaire heilige was. Tegenwoordig zie je ook speculaasplanken in de vorm van een windmolen of een klomp

De Koek van de Nederlandse Gouden Eeuw

Amsterdam was een belangrijk centrum voor het opslaan van specerijen in Europa in de 17e eeuw. De schepen van de V.O.C. (Verenigde Oost-Indische Compagnie) bracht specerijen uit Nederlands-Indië. (heden Indonesië) Aanvankelijk waren de specerijen erg duur, maar omdat er zoveel werd opgeslagen in de pakhuizen in Amsterdam daalde de prijs sterk. Bakkers konden experimenteren met de exotische kruiden. De exacte recepten werden geheim gehouden. Aan het einde van de 19e eeuw vond de industrialisatie plaats. Het bakproces was gemechaniseerd en de koekplanken werden vervangen door een speculaasmachine met metalen mallen. Tegenwoordig worden de oude recepten nog steeds gebruikt, zodat je het echte Nederlandse koekje uit de 17e eeuw kunt bakken en proeven.

Oorsprong van de naam "Speculaas" 

Er wordt gespeculeerd over waar de naam vandaan komt. De twee meest waarschijnlijke theorieën zijn:

  • speculaas komt van de woorden specerijen en klaas. Veel koekjes werden in Europa al gebakken in de vorm van patroonheiligen zoals Sinterklaas. Deze cookies werden "claes koeken" genoemd. Specerij en Claes gecombineerd vormt speculaas.
  • In het Latijn betekent het woord "species" niet alleen kruiden, maar ook munten en valuta's. In de 17e eeuw werd de specerijenhandel goed verdiend. Er werd gespeculeerd door specerijen goedkoop in Nederlands-Indië te kopen en ze vervolgens elders in de wereld duurder te verkopen. Het woord speculeren werd zo geboren. 

Breng de smaak en geuren uit Nederland naar huis met onze koekplanken. Met deze vormen kun je het beroemde Hollandse speculaas koek maken. Volg de stappen van het recept en geniet van de smaak van Holland. Recept inbegrepen.

Spinner