€3.50
ZoetHardSmaak van pure dropextract en anijs255 gramHeerlijke stevige en smakelijke kauwbare originele katjes drop met een intense dropsmaak....
Een steuntje in de rug De barre winter van 1952. Mijn neef Sietse woonde aan een zandweg in Smallingerland....
De Hindelooper kermis In 1924 bezocht mijn vader, Douwe Douwenga, met drie vrienden de Hindelooper kermis. Na een...
Scheepsknopen en zeemansvloeken Het was 1936 dat de oude Van Slooten, gebogen over de facturen, mijn vader bij...
€3.50
ZoetZachtMuntachtige buitenkant279 gramDropstokjes die er precies hetzelfde uitzien als het schoolkrijt waarnaar ze zijn vernoemd. Schoolkrijt heeft een...
€3.50
ZoutHardSmaak van zoute drop279 gramZoethout van Venco-munten is speelgoed en tegelijkertijd een hele fijne zoute drop. Kinderen die graag...
€3.50
ZoetHardSmaak van puur zoethoutextract, salmiak en pure natuurlijke honing279 gramHartige honingzoete smaak met een honingzoete dropje in de...
Het verhaal achter de drop: door Jochem Douwenga, zoon van de uitvinderWIJ SCHRIJVEN HET JAAR 1953. Mijn geliefde...
€3.50
€3.50
€3.50
Drop, Hollands Favoriete Snoep

Drop, Hollands Favoriete Snoep.

Drop is een populair snoepje in Nederland. 80% van de bevolking eet drop en gemiddeld eet een Nederlander 2 kg drop per jaar. Voor buitenlanders is de smaak in het begin een beetje vreemd, dus je kunt ze vieze gezichten zien trekken. Voor beginnende dropeters is de zoete drop een goede toegang tot de wereld van zoethout. De zoute drop is meer voor de gevorderde dropliefhebber.

De geschiedenis van drop.

Drop is een zoetwaar gemaakt van het wortelsap van de zoethoutplant "Glycyrrhiza glabra." Zouthoutwortel werd al gegeten in de Egyptische, Griekse en Romeinse cultuur. Destijds niet als snoep, maar als medicijn tegen hoesten en maagzweren. Drieduizend jaar geleden ontving de Egyptische farao Toetanchamon een grote hoeveelheid zoethout in zijn graf, ter ondersteuning van zijn reis naar het hiernamaals. Meer dan tweeduizend jaar geleden nam Alexander de Grote, de keizer van Griekenland, zoethoutwortel mee op zijn veldtochten, omdat het goed werkte tegen dorst. En het is ook bekend dat de Romeinse keizer Caesar 2000 jaar geleden zoethout at. 

In 1731 slaagde de Italiaanse Giorgio Amarelli erin om het sap van de zoethout tot drop te maken. In 1760 maakte apotheker George Dunhill drop en verkocht ze als medicijn tegen infecties, verkoudheid en maagzweren.

Hoe Wordt Drop Gemaakt?

De zoethoutwortels worden uit de struik gesneden en in de zon gedroogd. De struik wordt weer terug in de grond geplant en zal weer herstellen. De wortels worden gemalen en met water tot een pap verwerkt. Dit wordt gefilterd en verdikt tot een blok drop. Deze blokdrop gaat naar de dropfabrikant, die het opnieuw verdunt en mengt met andere smaakstoffen (honing, salmiak) en verdikkingsmiddelen (zoals gemodificeerd zetmeel). Bij een temperatuur van 135 ° C begint het zetmeel te gelatineren en wordt een deeg gevormd, vergelijkbaar in structuur als brooddeeg, dat in vormen wordt geperst. Deze mallen zijn gemaakt van maïszetmeel, waarin de drop is genezen. Uitharding duurt 36 uur bij een temperatuur van 65 ° C. Het zetmeel wordt vervolgens van de drop geblazen en voorzien van een witmaker.

De Smaak van Hollandse Drop

Glycyrrizine, afkomstig van het zoethoutextract in zoethout, is grotendeels verantwoordelijk voor de karakteristieke dropsmaak. Het is ongeveer vijftig keer zoeter dan kristalsuiker. Drop heeft een zeer karakteristieke salmiaksmaak vanwege ammoniumchloride. Nederlanders zijn meestal gewend om drop te eten en waarderen de smaak ook allemaal. Maar deze smaak wordt echter niet door iedereen gewaardeerd, vooral met dubbelgezouten drop. Er zijn ook likeuren, met drop smaak zoals Dropshot

Spinner