In de 17e eeuw kwamen specerijen in grote hoeveelheden Nederland binnen. Dit was allemaal te danken aan de handel met West-Indie. Alle bakkers gingen experimenteren met speculaaskruiden. Deze exacte recepten hielden ze geheim gehouden. Eind19e eeuw werden nieuwe technieken toegepast. hierdoor werden de oude recepten opnieuw ontdekt. Tegenwoordig worden deze recepten nog steeds gebruikt, zodat je het echte Nederlandse koekje uit de 17e eeuw kunt bakken en proeven.

Benodigdheden:

  • 100 gram bloem
  • 50 gram bruine basterdsuiker
  • 40 gram boter
  • 2 eetlepels melk
  • 1 theelepel speculaaskruiden
  • 1 mespuntje zout
  • speculaasplank(en)

Aan de slag:

  • Voorverwarmen van de oven 175 graden celsius
  • Smeer de koekplank in met olie
  • Meng de bloem met het bakpoeder, een snufje zout en de speculaaskruiden
  • Voeg vervolgens de bruine basterdsuiker, de boter en het water toe
  • Kneed alles goed met je handen
  • Druk het deeg in de plank en snijdt het overtollige deeg weg
  • Klop het deeg uit de plank
  • Bak kleine koekjes 6, middel 10 en grote 15 minuten