Waarom werden klompen gemaakt? en waarom dragen mensen in Nederland klompen? Dat zijn veelgestelde vragen die we hier krijgen. De meeste Nederlanders gebruiken de klompen in de tuin en rond het huis. Het is een waterbestendige werkschoen, gemakkelijk aan en uit te trekken, ze bieden bescherming. En het houdt je voeten op de juiste temperatuur. 

De belangrijkste voordelen van een klomp:

  • waterbestendig, u krijgt nooit natte voeten.
  • het hout zorgt voor isolatie, uw voeten blijven warm in de winter en koel in de zomer.
  • u krijgt nooit zweetvoeten in klompen.
  • orthopedisch gevormd, resulterend in een goede ondersteuning en een gezonde houding
  • veiligheidsschoen (heeft een CE-keurmerk en is getest op een druk van 300 kg / 661 lbs)
  • scherpe voorwerpen op de grond zullen uw schoen niet doorboren.
  • gemakkelijk aan en uit te trekken.
  • u kunt uw klompen een tweede leven geven als plantenbak. 

De geschiedenis van de klompen:

Wanneer zijn klompen uitgevonden? dat is moeilijk te zeggen. Waarschijnlijk begonnen ze schoenen van hout te maken vanaf het moment dat het gereedschap goed genoeg was om een stuk hout uit te hollen. Dit is een eenvoudige manier om schoenen te maken en het werd over de hele wereld gedaan. De oudste klomp die ooit in Nederland is gevonden, werd gevonden tijdens de bouw van het Amsterdam Metro-systeem. Koolstof dateringstechniek dateerde op 1230, waaruit blijkt dat er minstens 800 jaar klompen in Nederland worden gedragen. Waarschijnlijk werden ze al veel eerder gedragen. Maar omdat ze van hout zijn gemaakt, heeft Moeder Natuur de meeste oude klompen weer teruggenomen, ook werden oude schoenen waarschijnlijk vaak gebruikt om de kachel mee te stoken.

In de 16e eeuw werd de klompen erg populair. Omdat klompen uit één stuk zijn gemaakt zijn ze een stevig, praktisch en relatief goedkoop alternatief voor de armere klasse. Ze beschermden de voeten tegen vuil ze zijn erg nuttig in het vochtige Nederlandse klimaat. Tegenwoordig wordt de klomp nog steeds veel gebruikt. Op het platteland is het gebruikelijk om een paar klompen te hebben. Het zijn nog steeds de favoriete schoenen voor de meeste boeren vanwege de veiligheid en waterresistente eigenschappen. Andere mensen gebruiken ze voor in de tuin en voor klusjes rond het huis.